Casussen

Bent u benieuwd wat onze dienstverlening kan betekenen? Laat u inspireren door onze casussen.

Organiseren van loopbaanpaden tussen bedrijven

Ize ervaarde een groot verloop onder haar magazijnmedewerkers. Na een scan van Flexcellens bleek dat de gemiddelde arbeidsduur van magazijnmedewerkers 13 maanden was. Uit de scan bleek dat de sfeer op de werkvloer goed was en het salaris marktconform. Toch werd Ize steeds weer met opzeggingen verrast. Hoe kunnen we medewerkers binden?

Door de vervolgstappen in de loopbaan van magazijnmedewerkers in kaart te brengen en deze te koppelen aan tekorten elders in de logistieke en transportbranche ontwikkelde Flexcellens een opleidingsprogramma tot vrachtwagenchauffeur. Een vaste groep magazijnmedewerkers volgt nu een tweejarig opleidingsprogramma. Ize heeft de regie op de instroom en uitstroom en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs wordt opgevangen. Beide bedrijven hebben de regie en de medewerkers kunnen stappen zetten in hun loopbaan: win-win-win!

Bespreekbaar maken van ambities

Manager Jamila wordt aan het einde van de maand regelmatig verrast met opzeggingen. Juist de medewerkers waar zij potentie in ziet, zeggen op. Zoals Harry die net een jaar als procesoperator werkt. Jamila zag Harry over een half jaar in een leidinggevende rol. Waarom gebeurt dit nu? Waarom worden deze medewerkers steeds weggekaapt? Jamila riep de hulp in van Flexcellens die in gesprek ging met de medewerkers. Het probleem werd inzichtelijk: er werd niet gesproken over wensen, ambities en mogelijkheden. Flexcellens schakelde de juiste specialist in. Met een duidelijke strategie werkt Jamila de komende periode aan een open cultuur waarin de medewerkers hun ambities durven te delen. Door de medewerkers toekomstperspectieven te bieden en hen te begeleiden in hun loopbaan weet Jamila het personeel aan zich te binden.

Externe loopbaan en ambassadeur

‘Peter werkte al 7 jaar in de commerciële binnendienst van mijn bedrijf. Hij kende werkelijk alle ins en outs van onze klanten en leveranciers en zorgde ervoor dat alles op rolletjes verliep. Toen Peter vanwege een operatie een tijdje uit de running was, merkte ik pas hoe belangrijk hij voor ons bedrijf was. Zaken verliepen niet zo soepel en ik heb toen heel wat brandjes moeten blussen. Gelukkig pakte Peter bij terugkomst alles weer goed op en herstelde de schade. Toch zette dit mij wel aan het denken: ‘Wat als Peter plotseling een andere baan zou vinden?’

Ik wilde Peter graag perspectief bieden binnen mijn bedrijf om hem voor de toekomst te kunnen behouden. Maar hoe moest ik dat doen? Hoe ontwikkelde ik een loopbaanpad voor hem binnen mijn bedrijf? Zoveel mogelijkheden in functies heb ik niet. Met deze vraag ben ik in gesprek gegaan met Flexcellens. Zij adviseerden allereerst een loopbaangesprek te voeren met Peter waarin gekeken zou worden naar zijn ambities, competenties en drijfveren en hoe deze matchen met de mogelijkheden binnen mijn bedrijf.

Peter werd gekoppeld aan de loopbaanspecialist van Flexcellens. Hij was blij met deze begeleiding. Deze kwam voor hem op het juiste moment. Wat bleek, Peter was al een tijd niet blij met zijn baan en was al om zich heen aan het kijken. Hij wist alleen nog niet precies wat ze wilde en dat maakte dat hij nog niet had opgezegd. Dit was niet wat ik voor ogen had! Waarom wist ik dit niet? Toch was ik blij dat we hier nu open het gesprek over konden voeren.

Peter koos uiteindelijk voor iets totaal anders, een baan in de zorg. Gedurende zijn tweejarige opleiding liep hij twee dagen stage in een zorginstelling. De overige dagen werkte hij gewoon bij mij op kantoor. Dit maakte dat hij Jessie kon begeleiden, de stagiair die notabene door de positieve verhalen van Peter bij ons besloot te solliciteren.

Inmiddels heeft Peter ons bedrijf verlaten. Persoonlijk maar ook middels een post op zijn Linkedin heeft hij ons bedankt voor de fijne samenwerking en de mogelijkheden die mijn bedrijf hem geboden heeft. Dat is niet alleen leuk om te horen, maar ook nog eens positieve reclame!’

Wetgeving implementeren

‘Het is hollen of stilstaan in mijn bedrijf. We zijn afhankelijk van de seizoenen en moeten snel kunnen op- en afschalen met onze medewerkers. Het rondkrijgen van de planning is daardoor altijd een uitdaging geweest en kostte veel tijd en energie.

De komst van de WAB maakte die uitdaging eigenlijk alleen maar groter. Laten we eerlijk zijn; ik snap de bedoeling van deze wetgeving, maar erg praktisch ik deze niet. Hoe ga je hier in de praktijk nou goed mee om? Hier had ik al veel eerder over moeten nadenken. Maar je hebt het druk en schuift dit voor je uit. Nu werd ik geconfronteerd met onnodig veel werk en kosten in die eerste maanden van de WAB.

Gelukkig wist Flexcellens mij in verbinding te brengen met een planningsspecialist. Hij heeft niet alleen gezorgd dat ik de wetgeving nu goed naleef, maar heeft ook ons planningsproces eens goed geanalyseerd en uiteindelijk geoptimaliseerd.

Met Flexcellens heb ik nu de afspraak dat ze me tijdig op de hoogte brengen van alle gevolgen van mogelijke nieuwe wetgeving voor mijn bedrijf. Dit geeft me rust en zorgt ervoor dat ik me bezig kan houden met dat wat ik wil, ondernemen!’

Home